tiistai 16. joulukuuta 2014

Intia


2600 eaa. Indus-kulttuuri syntyi Luoteis-Intiassa. Kulttuuri sai nimensä Indus joesta, jonka laaksoon se muodostui.
1900 eaa. Arialaiset valloittajat saapuivat. Kastijärjestelmä syntyi ja Intian kulttuuri muuttui hindulaisuuden synnyttyä.
Budhalaisuuden synnyttyä 500 eaa. intialainen kulttuuri muuttuu jälleen. Islamin levittyä Intiaan 600 jaa. oli Intiassa jo kolme eri uskontoa.
1500 jaa. eurooppalaiset alkoivat perustaa kauppa-asemia Intiaan ja 1800 jaa. Intia siirtyi Ison-Britanian siirtomaavallan alle.
Vuonna 1947 Intia itsenäistyi ja nykyisin se on maailman suurin demokratia.

tiistai 9. joulukuuta 2014

Afrikan historia ja kulttuurit, soturit

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/Zuluattackgutt.jpg/1280px-Zuluattackgutt.jpg
Afrikan heimokulttuurissa soturin ammatti oli tärkeä ja arvostettu. Sotureiden tehtävänä oli puolustaa heimoa muita heimoja ja petoeläimiä vastaan. Aseinaan soturit käyttivät monia erityyppisiä keihäitä, mutta tunnetuin heimosotureiden sotavaruste on kuitenkin kilpi, joka on valmistettu puusta ja nahasta. Kilvissä oli koristekuvioita, koska niiden uskottiin tuovan suojausta kantajalle.

Sotureilta vaadittiin rohkeutta ja uskollisuutta. Esimerkiksi maasai heimon sotureiden piti tappaa leijona päästäkseen soturiksi. Soturiksi tulemiseen liittyy myös erilaisia rituaaleja.

Lukiessani aiheesta yllätyin siitä, että Afrikan heimot sotivat toisiaan vastaan rajusti. Koska olen kiinnostunut sotureista, myös Afrikan heimojen sotureista on mielenkiintoista lukea.


Lähteet:
  • http://fi.wikipedia.org/wiki/Maasait#Maasaisoturit
  • Lukion Historia, Linkki 6, Kulttuurien kohtaaminen