sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Islamilainen kulttuuri, Jihad

Jihad tarkoittaa kamppailua tai kilvoittelua, joko henkisesti omaa pahuuttaan vastaan tai pyhää sotaa islamia vainoavia vastaan. Jihad mainitaan Koraanissa useaan kertaan. Koraanin alkupuolella jihadia käsitellään sen henkisen merkityksen pohjalta ja loppupuolella sen pyhän sota merkityksen osalta.

Henkinen jihad on kamppailua omaa sisäistä pahuutta vastaan.Tähän kuuluu muun muassa muslimien uskontunnustus, rukoukset, paasto, almut ja pyhiinvaellus Mekkaan.

Aseellinen jihad on muslimeille Koraanin sallimaa puollustustaistelua. Sen mukaan muslimit saavat puolustautua aseellisesti muslimien vastaista sortoa ja vääryyttä vastaan. Ehtoina aseellisessa jihadissa on muun muassa, että vastustajan tulee olla aloittanut taistelu, siviilejä ja syyttämiä ei saa surmata, omaisuutta ei saa vahingoittaa ja kaikki muut keinot täytyy käyttää ensin ongelman ratkaisemiseksi.

Jihad on ollut esillä mediassa ISIS:n takia. ISIS:n jäsenet suorittavat aseellista jihadia hyvin radikaalilla tavalla, eivätkä noudata sen ehtoja ja ovat tästä syystä myös muslimien johtajien tuomitsemia.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Jihad#mediaviewer/File:Allah1.png
Lähteet:
  • Lukion Historia, Linkki 6, Kulttuurien kohtaaminen (s. 68-69)
  • http://fi.wikipedia.org/wiki/Jihad
  • http://www.islamtampere.com/jihad.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti